„Zöld élet a Zöld Óvodában”

"Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön."
John James Audubon
(Francia - amerikai ornitológus, természettudós és festő)

Kedves Szülők!

Szeretnénk Önöknek röviden bemutatni, hogy óvodánkban hogyan valósul meg a környezeti nevelés. A fenntarthatóság, a környezettudatos szemlélet, az egészséges életmód alakítása nagy hangsúlyt kap nálunk. Feladatul tűztük ki azon értékek, ismeretek, magatartásformák és életviteli szokások közvetítését, melyek által gyermekeink megtanulnak odafigyelni közvetlen környezetükre és tágabb világukra, Földünkre. Programunk alapján ezt a szemléletet a szokások, hagyományok és a hétköznapok történésein keresztül próbáljuk megvalósítani.

1.jpgFontos számunkra az érzelmekkel kísért tapasztalatszerzés, mellyel segítjük a pozitív környezeti attitűd kialakulását. Sok lehetőséget adunk a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék a természet sok apró csodáját, ezáltal válnak környezetük értékeit becsülő, szerető, védő emberekké.

A környezettel kapcsolatos látásmód, viselkedéskultúra és értékrendszer kialakítása szempontjából az óvodáskor ideális és fontos szakasz az ember életében.

Munkánk csak akkor lehet igazán eredményes, ha Önöket is meg tudjuk nyerni partnerként. Az óvoda és a család együttműködése hozza meg az igazi eredményt, ezért nagyon fontos számunkra, hogy Önöket minél több tevékenységbe bevonjuk és az óvodában folyó nevelőmunkáról tájékoztassuk. A csoportok információs tábláin, a „Neveljünk együtt” szülői értekezleteken, a „Zöld Hírek” faliújságon rendszeresen ismertetjük a programokat, eseményeket, érdekességeket, aktualitásokat. Itt helyezzük el az aktuális ZÖLD ünnepekhez kapcsolódó cikkeket, prospektusokat, tájékoztatókat.

Arra törekszünk, hogy a környezet megismerésére nevelés lehetőleg természetes környezetben, vizsgálódásokkal, megfigyelésekkel, szenzitív játékokkal történjen, és komplex módon hassa át az óvodai élet mindennapjait.

3.jpg

Arra neveljük a gyerekeket, hogy a környezettudatos gondolkodás nemcsak Földünk megóvása érdekében fontos, hiszen ha feléljük természeti kincseinket, visszaélünk környezetünk adottságaival, a saját életterünket pusztítjuk el.

Óvodánk mindig kiemelten kezelte a természet szeretetét, védelmét, a környezettudatos nevelést.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton a kritériumoknak megfelelve 2010 –ben elnyertük a „Zöld Óvoda” címet. 2016-ban harmadszor pályáztunk és szereztük meg ismét.

2019-ben az Örökös Zöld Óvoda cím elnyerése a célunk.

Fontos napi életünkben a takarékosság. Ügyelünk arra, hogy ne folyjon a víz feleslegesen a csapból, ne égjen a lámpa stb. Takarékosan használjuk a papírt. Rontott lapokat is használunk rajzolásra, ebben a szülők is segítségünkre vannak.

2.jpg

Mindig számíthatunk Önökre, amikor a „Gyűjtögetés” keretében behozzák a tevékenységekhez szükséges eszközöket. Ezek szorosan kapcsolódnak a környezeti neveléshez, hiszen általában természetes, vagy újrahasznosítható anyagokat kérünk: ágak, kövek, levelek, termések, papírhengerek, flakonok, rongyok, fonalak… stb.

Elindult a „Fogadj be a kertedbe, otthonodba” program a Szülők segítségével, melynek keretében meghívásokat kapunk családokhoz. Itt lehetőség van kerti munkák végzésére, megfigyelésekre. Örömmel látogatunk el egy – egy szülő munkahelyére pl. fodrászat, pékség stb. Szívesen fogadunk csoportjainkban hangszeren játszó szülőt, testvért. Kérjük jelezzék felénk ötleteiket, lehetőségeiket.

Autóbuszos, vonatos kirándulásokat is szervezünk a gyerekeknek tágabb környezetük megismerésére (Fővárosi Állatkert, Hajózás a Dunán, vonatozás, HÉV-ezés, Tűzoltóság).

Óvodánkban Kastély - és Múzeum projekt működik. Minden csoport igénye szerint vehet részt benne, hogy épített környezetünkkel, múltunkkal is ismerkedhessenek általa a gyerekek.
Minden csoport rendelkezik ismeretterjesztő könyvekkel, a környezettudatos szemlélet alakulását segítő szenzitív- és társasjátékokkal, ÖKO házzal, homokozó- és vizező asztallal, kísérletezést, megfigyelést segítő eszközökkel (távcsövek, bogárnézőkék, mikroszkópok, nagyítók stb.).

A gyermekek nevelésében kiemelt helyen szerepel az egészséges életvitel megalapozása.

 • Igyekszünk sok időt tölteni a szabadban hidegben, melegben. Minden héten sétát, kirándulást szervezünk.
 • Hetente egyszer „Vitamin nap” van minden csoportban. Ekkor kiemelt szerepet kap a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, új ízek kóstolása. Ez nem valósulhatna meg szülői támogatás nélkül.
 • Hetente kétszer-kétszer használják a csoportok a tornatermet és a sószobát is.

A ZÖLD ünnepeket a családok bevonásával csoportonként szervezzük. Számítunk az Önök segítségére, felajánlásaira és új ötleteire.

4.jpgÁllatok napja (október 04.)

 • A gyerekek kutyabemutatón vesznek részt. Itt sokat tanulnak arról, hogyan kell viselkedni saját vagy idegen kutyákkal. Ez a tudás egyes szituációkban életmentő lehet.
 • Kirándulni megyünk családokhoz „házi kedvencek” bemutatása céljából.
 • A SZIE Állatkísérleti tanyáján ismerkedünk a háziállatokkal (ló, tehén, bárány, kecske, liba, kacsa, disznó stb.)
 • A gyűjtött képekből tablót készítünk, az élményeket lerajzoljuk.
 • A SZIE Vadgazdálkodási Tanszékére is ellátogatunk, ahol a  vadon élő állatokat (kitömött) mutatják be és a vadászat eszközeiből, vadgazdálkodásból kaphatunk ízelítőt.

 

7.jpgVíz világnapja (március 22.)

 • Kiemelten felhívjuk a figyelmet a víztakarékosságra, vizeink tisztaságának megóvására.
 • A csoportok minden évszakban kirándulnak a közelben lévő vizekhez és megfigyelik a változásokat: Rákos patak, Besnyői patak, Aranyosi patak, Úrréti tó.
 • Egyes csoportok folyamatosan etetnek akváriumban élő állatokat, megfigyelik életmódjukat. A gyerekek részt vesznek a gondozási feladatokban (teknős, rákok, halak, csigák).
 • A vizező játékok a gyerekek igénye szerint minden évszakban használva vannak, a csoportszobában elhelyezve. Segítik a fogalmak alakulását, a tapasztalatszerzést.

 

Föld napja (április 22.)

 • A csoportokban tavasszal ültetünk, vetünk.
 • Sétáink, kirándulásaink során megfigyeljük a természet változásait, szépségeit.
 • Előkerülnek a terasz balkonládái, melyeket a szülők segítségével beültetünk (virágföldet, palántát ők hoztak). Nem csak szépségükben gyönyörködünk, de tanuljuk a növények nevét, gondozzuk, ápoljuk, locsoljuk őket.
 • Udvarunkon két komposztáló található, melyekbe a gyerekek segítségével kerül a fűnyesedék, a levágott gallyak, a gyümölcshéjstb. Megfigyeljük, hogyan bomlik le, milyenné változik az itt elhelyezett szerves anyag.
 • Egész évben folyamatosan gyűjtögettünk, „Nem minden hulladék szemét” címen (gurigákat, flakonokat, konzervdobozokat, üvegeket, dobozokat, textileket stb.). Ezeket alkotómunkához felhasználjuk.

8.jpg

Madarak és fák napja (május 10.)

 • Erre a Zöld ünnepnapra a készülődés egész éven át tartó, folyamatos.
 • 2012-ben elnyertük a Madárbarát Óvoda címet.

Télen etetjük a madarakat; folyamatosan itatjuk őket. Szabad szemmel és távcsővel is végzünk megfigyeléseket.

10.jpg

Decemberben a szülők számára ajándékkészítő munkadélutánt szervezünk „Készítsd Magad!” címen. Ekkor természetes újrahasznosítható anyagokból, gyerekek által is megvalósítható ajándékokat, dísztárgyakat készítünk. Célunk, hogy az ajándék értékét ne a befektetett pénz, hanem a szeretet, odafigyelés határozza meg.

11.jpg    12.jpg    13.jpg

Az Óvodanapon mindig fontos szempont, hogy a környezetvédelem is a program része legyen. ÖKOMATA játékunk minden évben nagy sikert arat. Ezt a GATE Zöld Klub segítségével készítettük.

14.jpg     15.jpg

16.jpg     17.jpg

Óvodaszépítő napot tartunk tavasszal, szülők - nagyszülők segítenek egy délelőtt a kertet gondozni, metszeni, gereblyézni. A gyerekek aktív résztvevők, talicskáznak, söpörnek, így látják a jó példát.

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre.

 • Minden csoport nagy gyerekeivel évente ellátogatunk a ZÖLD HÍD RÉGIÓ KFT. szelektíven válogató telepére, itt megfigyeljük a munkát, a hulladékgyűjtés, válogatás folyamatát.

18.jpg

A gyerekek igazi kukásautóba is beülhetnek, ez nagy élmény.

 • Minden csoportban van szelektív hulladék gyűjtő játék pl. Kukatündér, ezt gyakran elővesszük. Segíti a megfigyeltek, az új ismeretek rögzítését, élmények felidézését.
 • Napi gyakorlattá vált, hogy a használt papírt minden csoportban külön gyűjtjük, időnként a gyerekekkel közösen elvisszük a papírgyűjtő konténerbe.
 • A szelektíven gyűjthető műanyag elhelyezésére is van lehetőség az óvodában.
 • Papírt minden nevelési évben 2x gyűjtünk, ősszel és tavasszal. Ez nemcsak a szemléletformálás miatt hasznos, hanem a befolyt összeg miatt is, melyet a gyerekekre fordítunk.

19.jpg

Köszönjük, hogy támogatják munkánkat és mindig számíthatunk Önökre!

Lásd a fényt, ne bántsd, mi érted él!
Halld a szót, mit föld, az ég beszél.
Nézd a bolygót! Oly` tiszta kék.
Élj ma úgy, hogy éljen még!

(Orbán Tamás)